Αποσπάσματα από την τηλεοπτική συνέντευξη του Γιώργου Νταντάμη στον Ανδρέα Γαλανό και στον «Οδηγό Πιερίας»

Τηλεοπτική συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Ανδρέα Γαλανό και στον «Οδηγό Πιερίας» παραχώρησε το μεσημέρι τής Κυριακής 24.2.2019, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Γιώργος Νταντάμης, επικεφαλής τού Συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα».

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Τάσος Λαπάτσης, υπεύθυνος της Ιστοσελίδας «Οδηγός Πιερίας», προς τον κ. Νταντάμη.

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Η απόφαση για ίδρυση συνδυασμού ελήφθη τα Χριστούγεννα του 2017.

 

Όλο αυτό που επιχειρούμε είναι ένα κοινωνικό θαύμα των συνδημοτών μας. Ο συνδυασμός μας «Ανανέωση Τώρα», είναι μια κίνηση ενεργών πολιτών, είναι αυτό που μου δίνει ελπίδα, όραμα και όνειρο για το αύριο του τόπου μας. Είναι μια διαδικασία πολυετής, δεν μαζευτήκαμε ένα ασκέρι για να κάνουμε επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα να διώξει αυτούς που είναι εκεί για να ‘ρθούμε εμείς. Μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές.

Η συγκρότηση του συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα», είναι το αποτέλεσμα μιας κοινωνικής ζύμωσης με ανθρώπους τής κοινωνίας, δημιουργικούς, παραγωγικούς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι «τυχαίνει» να έχουν ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο, ένα θετικό επαγγελματικό πρόσημο και είναι άπαντες πολιτικοποιημένοι, προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς χώρους -αυτό είναι το θαύμα που συντελείται- άτομα συνειδητοποιημένα που έχουν μια κοινή αγωνία.

Τα Χριστούγεννα του 2017 συναποφασίσαμε, όλοι εκείνοι οι ενεργοί πολίτες που μου κάνανε την τιμή να ηγηθώ ενός ανεξάρτητου, πολυκομματικού, ακηδεμόνευτου από κόμματα συνδυασμού, συναποφασίσαμε λοιπόν να φροντίσουμε να συσπειρώσουμε τους συνδημότες μας σε έναν κοινό αγώνα. Με τον συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα» ζητούμε από τους πολίτες να μας δώσουν την ευκαιρία να αναλάβουμε τη διοικητική μέριμνα του Δήμου Κατερίνης και να αισθανθούνε κι αυτοί, μετά από πολλά χρόνια, ότι υπάρχει και άλλος τρόπος άσκησης της δημοτικής εξουσίας, που μοναδικό μέλημα έχει έναν παράγοντα και μόνο: Τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας, τον συνδημότη μας!

 

Κάποιοι μπλόγκερς και κάποιοι δημοσιογράφοι πολεμούν τον Συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα» και παραπληροφορούν τον κόσμο.

 

Στις 14 Μαρτίου 2018 δίνω την πρώτη συνέντευξη τύπου όπου και ανακοινώνω τις διαδικασίες σχηματισμού ενός ανεξάρτητου Συνδυασμού.

Τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης του τόπου μας είναι σοβαρά, μεταφέρουν την είδηση όπως τη λαμβάνουν. Και την παρουσιάζουν. Αυτή την εποχή όμως έχουμε την τερατογένεση ορισμένων μπλόγκερς που δημοσιολογούν ακατάσχετα, έχοντας σκοπιμότητα, φαλκιδεύουν τα πάντα, παραπληροφορούν τον κόσμο. Και ευθέως θέλω να καταγγείλω ότι είναι έμμισθα όργανα κάποιων.

Έχω συνηθίσει και εγώ αλλά και οι συνάδελφοί μου του συνδυασμού να δεχόμαστε αυτόν τον καταιγισμό παραπληροφόρησης, ψευδών ειδήσεων, λασπολογίας και οτιδήποτε άλλου που εκτοξεύεται εναντίον μας για να μας βλάψει. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στο ακροατήριο, στον λαό μας, στους συνδημότες μας που ευτυχώς μάς ξέρουν οι ίδιοι προσωπικά. Και την ποιότητά μας ξέρουν και τα χαρακτηριστικά μας ξέρουν.

 

Γ.Νταντάμης: Αν κερδίσουμε τις εκλογές, ο χάρτης τής Κατερίνης θα βαφτεί πολύχρωμος!

 

 Ήδη τα πρόσωπα του συνδυασμού μας «Ανανέωση Τώρα», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν δημοσιοποιηθεί. Στις τάξεις μας υπάρχουν από Καθηγητές τής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαίοι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι των επιχειρήσεων, των γραμμάτων, των τεχνών, της εργασίας, άνθρωποι των κοινωνικών χώρων, των μαζικών χώρων, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Προερχόμαστε από διάφορους πολιτικούς χώρους. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι στον συνδυασμό μας που δεν ξέρω τι ψήφιζαν ή τι θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Και ποσώς με ενδιαφέρει το τι θα ψηφίσουν… Διότι αυτό που τους ξεχώρισε στην τοπική κοινωνία δεν είναι το τι κόμμα ήταν ή τι κόμμα είναι ή τι ψηφίζουν κοινοβουλευτικά αλλά ποια είναι η παρουσία τους, η δράση τους και το κοινωνικό τους στίγμα στην καθημερινότητα αυτού του τόπου.

Ο συνδυασμός μας απευθύνεται οριζόντια προς όλους τούς συνδημότες μας ανεξαρτήτως ιδεολογικού στίγματος ή χαρακτηριστικών έχει κάθε δημότης. Μέσα στον συνδυασμό μας θα βρει ανθρώπους από όλο το δημοκρατικό τόξο, διότι έχουμε και συνδυασμούς που θα κατέλθουν στον Δήμο Κατερίνης σ’ αυτές τις εκλογές οι οποίοι χάσανε και το μέτρο στην προσπάθεια αλίευσης κάποιων ψήφων. Είμαστε προσεκτικοί λοιπόν. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ’ εμάς είναι το όλον, το υγιές.

 

Ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος, πολυσυλλεκτικός ο Συνδυασμός «Ανανέωση Τώρα», δεν ζητούνται χρίσματα, ζητείται η στήριξη όλων.

 

Στη συνέντευξη τύπου στις 14 Μαρτίου 2018 είχα πει για τον συνδυασμό μου ότι είμαστε ένας συνδυασμός ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος, πολυσυλλεκτικός που δεν θέλει χρίσμα από κανένα κόμμα. Είχαμε πει όμως ότι θέλουμε, αν είναι δυνατόν, τον σεβασμό όλων και τη στήριξη όλων, διότι απευθυνόμαστε στο σύνολο των συνδημοτών μας. Πολυσυλλεκτικός, λοιπόν, ο συνδυασμός μας, είναι όλοι μέσα όσοι βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο, ενώ οι ακρότητες, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, είναι έξω από εμάς.

Και ερχόμαστε τώρα στη δήλωση του κ. Βουλευτή, του κ. Τζαμακλή. Και θέλω να ρωτήσω κάτι -ρητορικό είναι το ερώτημα- και λέω: Όταν είσαι υποψήφιος και λες ότι «δεν ζητάω χρίσματα» -ο συνδυασμός μας αυτό έκανε, είπε δεν ζητάμε χρίσματα- μ’ αυτό που λέμε όμως δεν εννοούμε «μη μας ψηφίζετε», διότι ο τελικός σκοπός μας μέσα απ’ αυτή την προεκλογική διαδικασία είναι να δυναμώσουμε και να κερδίσουμε για να υλοποιήσουμε αυτό που έχουμε όνειρο για τον τόπο.

Δεν θα ήταν πολύ πιο παράλογο αν ο κ. Τζαμακλής έλεγε ότι στηρίζουμε κάποιον άλλον από τους τέσσερις συνδυασμούς που ήδη έχουν δημιουργηθεί. Άραγε, θα μπορούσε να πει ότι εμείς στηρίζουμε έναν από τους άλλους τέσσερις συνδυασμούς οι οποίοι, στην ουσία, δεν δηλώνουν ότι είναι πολυσυλλεκτικοί ή και αν το δηλώνουν, δεν ισχύει στην πράξη; Διότι αυτοί οι συνδυασμοί έχουν καθαρά κομματικό αποτύπωμα.

Μου φαίνεται πολύ εύλογο και λογικό να δηλώνει ότι στηρίζει τον πολυσυλλεκτικό ανεξάρτητο συνδυασμό τής «Ανανέωσης Τώρα», ο οποίος συνδυασμός, επί συνόλου 54ων υποψηφίων, τέσσερις είναι πρόσωπα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν 15 υποψήφιοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και ρωτώ, γιατί δεν αναφέρεται κανείς σ’ αυτά; Είναι 15 υποψήφιοι που βρίσκονται στον χώρο τού Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ κλπ). Και είναι περίπου άλλοι 15 υποψήφιοι που δεν ξέρω πού βρίσκονται, διότι δεν έχουν ένταξη σε κάποιο κόμμα. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ταυτισμένοι με κάποιο κόμμα.

Ωστόσο, εναντίον τού συνδυασμού γίνεται τόση πολεμική για τα 4 αυτά πρόσωπα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά στον πλουραλισμό τού συνδυασμού μας, όπου δημοκράτες απ’ όλα τα κόμματα συμμετέχουν σ’ αυτόν. Προσπαθούν κάποιοι να αλλοιώσουν την εικόνα μας, αλλά ευτυχώς δεν ενημερώνονται όλοι από μπλογκς τού ίδιου τύπου, υπάρχουν και Μέσα Ενημέρωσης που στόχο έχουν να μεταφέρουν την αλήθεια.

Ο πολύχρωμος συνδυασμός μας δεν μπορεί να έχει ταυτόσημη ιδεολογική σύγκλιση με κανένα κόμμα. Τι εννοώ; Όταν όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι είναι από διάφορους πολιτικούς χώρους, δεν μπορούμε να έχουμε ταυτόσημη ιδεολογική σύγκλιση, δεδομένου ότι είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

Έχουμε ταυτόσημη σύγκλιση στον αυτοδιοικητικό τομέα, διότι ως συνειδητοποιημένοι ελεύθεροι πολίτες ξέρουμε πολύ καλά ότι το να δράσουμε αυτοδιοικητικά, να φτιάξουμε ένα σχέδιο -διότι όλοι μαζί έχουμε ένα όνειρο- το οποίο θα αποτυπωθεί οσονούπω σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμά μας.

Ο στόχος μας είναι να μας στηρίξουν όλοι οι πολίτες από όλους τούς χώρους. Μιλώ για όλους μα για όλους τούς πολίτες, ακόμη και για τους αγανακτισμένους πολίτες, διότι ο αγανακτισμένος, λοιπόν, συμπολίτης μας μπορεί κάποια στιγμή να ψηφίσει και ακραία, δεν σημαίνει όμως ότι ταυτίζεται με αυτό. Εξάλλου, όλοι μπορούν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Ο ψηφοφόρος κάθε φορά δοκιμάζεται από το μηδέν. Εμείς θέλουμε να κριθούμε, να αξιολογηθούμε σε αυτοδιοικητικό και μόνο επίπεδο με τους λοιπούς ανθυποψηφίους και ο κόσμος να διαλέξεις τους καλύτερους. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι κοινοβουλευτικές. Θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουμε όλοι μας επιλέγοντας κοινοβουλευτικά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή εμείς μιλάμε καθαρά για τα αυτοδιοικητικά.

 

Δημιουργήσαμε τον Συνδυασμό μας, παίρνουμε τις τύχες τού τόπου στα χέρια μας.

 

Σχηματίσαμε αυτόν τον συνδυασμό έχοντας υπόψη το ένα και βασικό μέλημά μας: Δουλειά μέσα από έναν σχεδιασμό, μέσα από πολιτική γνώση, έχοντας όνειρο γι’ αυτόν τον τόπο (την Πιερία, με πρωτεύουσα την Κατερίνη μας) με τα τόσα πλεονεκτήματα που έχει, που το συνομολογούν οι πάντες, σε έναν τόπο ευλογημένο, με δεκάδες χιλιόμετρα ακτών, με τον Όλυμπο, το πιο φημισμένο βουνό στον κόσμο, ένα μέγιστο brand name, με τα Πιέρια Όρη και τις εννιά μούσες -άλλο ένα brand name αναξιοποίητο- με τον πιο εύφορο ίσως κάμπο τής χώρας, με ένα έμψυχο δυναμικό εκπληκτικό που το έχει αποδείξει, δεκαετίες τώρα, όταν σχηματίστηκε αυτή η πόλη, αυτός ο Δήμος. Με την εθνική οδό να περνάει μέσα (και κάτω) από την πόλη, με το σιδηροδρομικό δίκτυο να περνάει μέσα από την πόλη, ακόμη και η Εγνατία Οδός τέμνεται στον νομό μας, όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που στην ουσία είμαστε η καρδιά τής χώρας με όλες τις ομορφιές που προσφέρει η χώρα μέσα σ’ αυτόν τον συμπυκνωμένο χώρο (την Πιερία και την Κατερίνη), αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν τα έχουν αξιοποιήσει.

Και θέλω να πάμε τη συζήτηση εκεί και να αναρωτηθούμε: Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα; Διότι, ευθέως θα το πούμε -και αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος- διότι αυτοί που ανέλαβαν τη διοίκηση, τουλάχιστον την αυτοδιοικητική, έχουν αποτύχει.

Πρέπει να μπούμε στη συζήτηση την αυτοδιοικητική, πρέπει να αποτιμήσουμε το τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, περισσότερα είναι αυτά που δεν έχουν συμβεί… Και δυστυχώς γίνεται μόνο συζήτηση το ποιος στηρίζει ποιον και όχι το τι θα πρέπει να γίνει σ’ αυτόν τον τόπο. Όλοι θέλουμε να μας στηρίξουν, να μας στηρίξουν για τις ιδέες που έχουμε και γι’ αυτά που θέλουμε να φέρουμε στο φως και στο προσκήνιο: Με έναν Δήμο δημοκρατικό, όπου όλοι παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς θα παίρνουν μέρος. Τέρμα στην πελατειακή σχέση.

Θέλουμε τον δημότη αναβαθμισμένο να μπαίνει στον Δήμο και στις δημοτικές υπηρεσίες, να μπαίνει με χαμόγελο αλλά και να βγαίνει με χαμόγελο. Θέλουμε έναν Δήμο που να είναι μοχλός ανάπτυξης, έναν Δήμο εύρωστο, με οικονομική διαχείριση ξεκάθαρη και όχι γκρίζα. Θέλουμε έναν Δήμο δημοκρατικό όπου θα συμμετέχει κάθε κάτοικος κάθε χωριού και κάθε συνοικίας χωρίς παραγοντισμούς και πελατειακές σχέσεις. Είμαστε στο 2019 και ακούμε ακόμη ευχαριστίες όπως αυτή: «Ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο που μας μπάλωσε τη λακκούβα ή μας άλλαξε το φως». Πρέπει να δυσανασχετούμε που μας αλλάζουν τα φώτα… για να πάμε παρακάτω και να γίνουμε ουσιαστικοί και χρήσιμοι.

Δεν ήρθαμε να κάνουμε πολιτικές καριέρες. Κάποιοι ξέρουν πολύ καλά ότι είχα πολλές προσφορές, χρόνια ολάκερα, αλλά δεν αποδέχθηκα καμιά θέση εξουσίας μετά το 2004 που ήμουν υποψήφιος Βουλευτής. Ιδιώτευσα, συμμετείχα ως ενεργός πολίτης σε πολλές δράσεις.

Νιώθουμε όμως θυμό, αγανακτούμε έντονα εγώ και οι υποψήφιοι σύμβουλοί μου που συσπειρωθήκαμε σ’ αυτόν τον συνδυασμό. Και είπαμε, φτάνει! Παίρνουμε τις μοίρες στα χέρια μας, συστρατευόμαστε, στέλνουμε ένα γενικό προσκλητήριο προς όλους τούς συνδημότες μας και τους λέμε ότι αν θέλουν να αλλάξει η μοίρα τους, θα πρέπει να αλλάξουν επιλογές. Θέλουμε να είμαστε η κύρια επιλογή των συνδημοτών, αν θέλουν να δουν κάτι άλλο, καλύτερο. Θέλουμε να είμαστε η κύρια επιλογή των συνδημοτών χωρίς τα παραπολιτικά παιχνιδάκια τής παραδημοσιογραφίας, χωρίς τις αλητείες, με εκείνους τους μπλόγκερς που γράφουν ψέματα, που προσπαθούν να φαλκιδέψουν την αλήθεια.

Όλοι μαζί ας εργαστούμε και ας πορευτούμε για να πετύχουμε την ενότητα, τη συστράτευση, τη δημιουργική δουλειά, την επίτευξη των στόχων, να είμαστε ένα πανελλήνιο θαύμα συσπείρωσης και επιτυχίας των πολιτών, ένα παράδειγμα προς μίμηση και για την κεντρική πολιτική σκηνή, διότι, επιτέλους, τέρμα με τη διχόνοια, τέρμα με τη διαίρεση, τέρμα με τους φανατισμούς. Προτείνουμε μια κοινωνία ενωμένη σε έναν κοινό σκοπό για την ευημερία όλων μας και για να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες, διότι έρχονται και τα παιδιά μας -και ελπίζω και εγώ σύντομα- και τα εγγόνια μας.

 

Η γνώμη Γιώργου Νταντάμη για τους συνυποψηφίους του στον Δήμο Κατερίνης.

 

Τη γνώμη μου για τους συνυποψηφίους μου θα την πω ευθέως. Αυτό είναι πολιτική, είναι αντιπαράθεση για την οποία εγώ -έτσι έμαθα, έτσι λειτουργώ, δεν μπορώ παρά να είμαι κόσμιος, αλλά πολιτικά θα είμαι και αιχμηρός και ταυτόχρονα συγκαταβατικός και θα θυμάμαι πάντοτε ότι εμείς όλοι οι συνυποψήφιοι θα πρέπει να συνεργαστούμε αμέσως μετά τις εκλογές.

Πολιτικά όμως θα αξιολογήσω τους συνυποψηφίους μου χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Έκκληση για σεβασμό

 

Κύριε Γαλανέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε μέσω τού ΟΔΗΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ να επικοινωνήσουμε με τους δημότες μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε πολλές φορές.

Κάνω έκκληση, επιτέλους να σοβαρευτούνε αυτοί που παραπληροφορούν τον κόσμο, διότι μετά την Κυριακή των εκλογών έρχεται η Δευτέρα που θα είναι μια ημέρα καθημερινή, όπως όλες οι άλλες και θα πρέπει να ζούμε όλοι μεταξύ μας. Δεν ζητάμε πολλά πράγματα, μόνο τον σεβασμό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΩΝ
ΑΝΤΙΘΕΣΗ