Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΝΤΑΜΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΠΤΑ», ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ Ήρθε η ώρα για την Ανανέωση στο Δήμο Κατερίνης

Αρχιτέκτονας, πετυχημένος επαγγελματίας, οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών, πολιτικό ον, γνωστός από τις θητείες του στα προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, ο Γιώργος Νταντάμης κατέρχεται δυναμικά στη διεκδίκηση του Δήμου Κατερίνης με το συνδυασμό του «Ανανέωση Τώρα» και θεωρείται φαβορί.

Μιλά στην ΕΠΤΑ σε Πρώτο Ενικό, γιατί αυτό το ύφος τον χαρακτηρίζει: Άμεσος, απλός, λιτός. Ένας άνθρωπος που σε κοιτά στα μάτια όταν σου μιλά, ζεστός και θετικός. Σε καθηλώνει με το λόγο του, σε αφοπλίζει με τα επιχειρήματά του. Δεινός γνώστης όλων των θεμάτων της πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιλέγει να μην κριτικάρει πρόσωπα, αλλά να καταδεικνύει τις λάθος πρακτικές, που όπως τονίζει, «έχουν οδηγήσει την πόλη σε στασιμότητα και τους πολίτες να συμβιβάζονται με το μέτριο. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο και η φωνή του εισακούεται». «Ο Δήμος Κατερίνης είναι το σπίτι μας και ο Δήμαρχός μας πρέπει να είναι ο άνθρωπός μας», υπογραμμίζει κυριολεκτώντας.

 

Ο Γιώργος Νταντάμης, με όλη την εμπειρία της ηλικίας του, πείθει ότι είναι ο ενσαρκωτής της Ανανέωσης για το Δήμο Κατερίνης. Έτοιμος για μάχες, για νίκες, για Δήμαρχος Κατερίνης.

Πολιτικοποιημένος από μικρός;

Πράγματι! (γελάει). Πολιτικοποιημένος με την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.  Έζησα στις εποχές της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έτσι όπως εκφράστηκαν στις δεκαετίες του ‘80 και ‘90. Μακριά όμως από τον κομματικό σωλήνα. Πρώτη έγνοια μου ήταν πάντα η πρυτάνευση της Δημοκρατίας, η εφαρμογή πολιτικών πρακτικών για την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας με σεβασμό στους ανθρώπους της.

Πρώτος σταθμός της πολιτικής σου διαδρομής το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, επί δημαρχίας Μενέλαου Τερζόπουλου…

Διετέλεσα αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης την τετραετία 1990-94, σε ηλικία 31 ετών. Ο Δήμαρχός μας, Μενέλαος Τερζόπουλος, ήταν οραματιστής και ρεαλιστής ταυτόχρονα. Υπήρξε για εμένα μέντορας. Αναγνώρισε την αγάπη μου για τα κοινά, με δίδαξε και με εμπιστεύτηκε.

Άφησες εποχή ως Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, επί Πασχάλη Μπροφίδη την τετραετία 1994-98. Τι σου έμεινε από εκείνη την εποχή;

Ήταν για μένα μεγάλο σχολείο. Μετρώ πολλές συνεργασίες και φιλίες. Την ικανοποίηση να εφαρμόσω στην πράξη τα πιστεύω μου για ένα δημοκρατικό τρόπο διοίκησης, με σεβασμό στον άλλο σε όποια κομματική παράταξη κι αν ανήκε. Οι υπάλληλοι της τότε Νομαρχίας για μένα ήταν πολύτιμοι σύμβουλοι και συνεργάτες, όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από όλους τους αιρετούς. Εργαστήκαμε όλοι μαζί για το κοινωνικό συμφέρον και βγήκε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

 

Την τελευταία φορά που πολιτεύτηκες ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2004 ως υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Για τα επόμενα 14 χρόνια ήσουν απών από το πολιτικό σκηνικό. Γιατί επέλεξες σήμερα να ασχοληθείς με τα κοινά και μάλιστα ως υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης;

Μπορεί να απουσίασα από την πολιτική σκηνή αλλά δεν ήμουν ποτέ απών από τα κοινά. Ακόμη και μέσα από το επάγγελμά μου πάντα προσπαθούσα να δώσω μια ταυτότητα σ’ αυτή την πόλη. Κάθε εργασία μου γίνεται με σεβασμό στον τόπο και το δημότη. Μέσα μου δεν έπαψε ποτέ το πάθος για συμμετοχή στα κοινά. Ομολογώ πως δέχθηκα πολλές προτάσεις και πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια, τις οποίες απέφυγα. Τέτοια περίοδο, πριν ένα χρόνο, συναποφασίσαμε με τον πυρήνα της ομάδας μας που συνεχώς διευρύνεται ότι ήρθε η ώρα να μπούμε μπροστά διεκδικώντας μια καλύτερη μέρα για το δήμο μας. Τώρα είναι η ώρα. Τώρα όσο ποτέ η πόλη χρειάζεται ανανέωση προσώπων και πρακτικών.

Αυτή είναι η απάντηση και στο γιατί τελικά δεν διεκδίκησες τον δημαρχιακό θώκο το 2014, όπως φημολογούνταν;

Το 2014 δέχθηκα πιέσεις για να θέσω υποψηφιότητα ως Δήμαρχος Κατερίνης. Η φημολογία ήταν τόσο έντονη που ξεσήκωσε πολλούς. Κάποιοι έχασαν τον ύπνο τους. Μέσα σε τρεις ημέρες έσπευσα να διαψεύσω αυτές τις φήμες με δήλωσή μου στην προσωπική μου σελίδα στο facebook. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για την επόμενη μέρα στο Δήμο Κατερίνης. Το βλέπω σε κάθε περπατησιά μου από άκρη σε άκρη του δήμου μας, το αισθάνομαι σε κάθε χειραψία και αγκαλιά, το συνειδητοποιώ σε κάθε πρόσωπο που δηλώνει στήριξη και υποψηφιότητα στο πλευρό μου.  

Να περάσω στο σήμερα και στο συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα». Γιατί επιλέξατε, ως ομάδα, αυτό τον τίτλο;

Γιατί ήρθε η ώρα για το νέο. Για νέα πρόσωπα και για νέες πρακτικές. Η Ανανέωση δεν έχει σχέση με την ηλικία. Αλλά με αυτό που μπορούν να εγγυηθούν τα πρόσωπα. Αυτό που φέρνουμε και θέτουμε στη διάθεση της κοινωνίας μας ως προσωπικότητες, ως συνδυασμός. Εμπειρία, γνώση, διάθεση για εργασία, στρατηγικός σχεδιασμός, δημοκρατία, ισότητα, ομοψυχία, αλληλεγγύη. Είμαι σίγουρος ότι τις ξέρουμε καλά αυτές τις λέξεις. Τις έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές. Ήρθε η ώρα να τις δούμε στην πράξη.

Αυτό νοηματοδοτεί και το λογότυπό σας;

Χαίρομαι που το πρόσεξες. Ο Δήμος Κατερίνης είναι μια ολότητα από τα παράλια, το κέντρο μέχρι τα ορεινά, τα όμορφα Πιέρια. Οφείλουμε να δούμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ξεχωριστά και την ίδια στιγμή να αγκαλιάσουμε την κάθε γωνιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Αυτό σηματοδοτεί και το λογότυπό μας: μια νέα εποχή όπου ο διευρυμένος δήμος Κατερίνης αντιμετωπίζεται ως μια ολότητα. Ίσες ευκαιρίες για όλους. Δεν περισσεύει κανείς.

Είστε ανεξάρτητος συνδυασμός, με τη στήριξη ή με συνεργασίες;

Καλή ερώτηση (γελάει). Η απάντηση σ’ αυτό είναι τα άτομα που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο μας. Δεν αρκεί αυτό;

Είναι δύσκολο να το πιστέψει ο κόσμος…

Είμαι σίγουρος ότι αναφέρεσαι σε όλα αυτά που γράφονται και λέγονται για εμάς από δήθεν δημοσιογράφους, από ανώνυμους προωθητές της κοινής γνώμης, χειραγωγούμενους από συγκεκριμένες πηγές και για ευτελή συμφέροντα. Προφανώς δεν έχουν κάτι άλλο να μας επιρρίψουν και μας βομβαρδίζουν με τέτοιους είδους ανώφελα και ανούσια δημοσιεύματα. Προσπαθούν να αναβιώσουν κομματικές πρακτικές του παρελθόντος, παρωχημένες επικοινωνιακές στρατηγικές, νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσουν τις εντυπώσεις. Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω. Δεν απευθύνονται σε μάζα. Δεν απευθύνονται σε «ψεκασμένους» κατοίκους αυτής της πόλης. Εμείς μιλάμε στον Κώστα, τη Μαρία, την Ελένη, τον Γιάννη. Αυτοί οι συνδημότες μας έχουν ονοματεπώνυμο. Και ξέρεις κάτι; Στον καιρό της πλήρους απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, καλό είναι να κρατήσουμε ένα επίπεδο. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει πράγματα ουσίας. Πως θα λύσουμε αυτό και εκείνο το πρόβλημα. Πως θα κάνουμε την Κατερίνη ένα δήμο με προοπτικές που αξίζει να ζεις. Τους προσκαλώ λοιπόν σ’ έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα με ήθος και ουσία, με σεβασμό στο δημότη. Νομίζω ότι οι συνδημότες μας κατανοούν το τι γίνεται. Περιμένουν να δουν από εμάς κάτι διαφορετικό για να πιστέψει και πάλι στους πολιτικούς.

Τι σου λένε οι λέξεις «χρίσμα» ή «στήριξη»;

Το άγιο δισκοπότηρο ορισμένων (γελάει)! Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποχρωματιστεί επιτέλους. Δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση, όλοι ανήκουμε σε κάποιον χώρο. Και είναι γνωστό αυτό, το ξέρουν οι δημότες. Το θέμα είναι να μην μπαίνει η λειτουργία ενός δήμου κάτω από κομματικά κριτήρια. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα της γειτονιάς μας. Και ούτε είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να καθοδηγείται. Αν θελήσουν κομματικοί χώροι να στηρίξουν, έχει καλώς. Η υποχρέωση της αυτοδιοίκησης απέναντι στους δημότες, υπερβαίνει τις επιθυμίες των κομμάτων, πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό.

Ως επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, τι υπόσχεσαι;

Τίποτα! Το τάξιμο είναι δωρεάν και εύκολο. Φτάνει πια με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Με τις υποσχέσεις δεν καλυτερεύει τίποτα! Με τον σχεδιασμό, την δουλειά και την συμμετοχή μπορούν να καλυτερεύσουν τα πράγματα.  Έχουμε όραμα, ξέρουμε τι θέλουμε για τον δήμο μας. Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και τα οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει. Με εξιτάρει το παράδειγμα των Τρικάλων. Μια πόλη, στη μέση του πουθενά, που πρωτοπορεί και καινοτομεί! Βραβεύεται διαρκώς για τις παροχές στους δημότες της. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Πως κρίνεις το έργο της σημερινής διοίκησης;  Θεωρείς τον Σάββα Χιονίδη πετυχημένο ή αποτυχημένο δήμαρχο;

Περίμενα περισσότερα από αυτόν για να πω την αλήθεια. Θεωρώ ότι όσα είχε να προσφέρει ο Σάββας τα έδωσε. Τον ευχαριστούμε για όσα έχει προσφέρει αλλά ως εδώ. Δεν πρόκειται να ασκήσω κριτική στο πρόσωπό του. Σέβομαι τους δημότες που τον ψήφισαν. Υπάρχουν όμως πολλά έργα και πρακτικές επί της διοίκησής του που οφείλουμε και να καταδείξουμε και να κατακρίνουμε.

  • Όπως;

Για παράδειγμα ο τρόπος που προσπαθεί να επιβάλλει τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια είναι λάθος. Δεν σέβεται την τοπική κοινωνία. Δεν ακούει τους δημότες. Δεν σέβεται το περιβάλλον. Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε τι μας συμφέρει όμως να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας το δάσος μας; Αυτό κατακρίνουμε. Υπάρχουν άλλες καταλληλότερες περιοχές που μπορούμε να υποδείξουμε και που θα είναι προς όφελος όλων μας.

  • Πως βλέπεις την προοπτική του δήμου;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ταυτότητα ως Δήμος. Δεν έχουμε έναν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για το που θέλουμε να πάμε αυτόν το δήμο. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας κοινός οραματισμός και συνέργειες που να μετουσιώνουν τη γνώση και το όραμα σε προσφορά για την πόλη; Είμαστε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά απουσιάζουμε από παντού. Είμαστε τουριστική περιοχή αλλά έχουμε αφήσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην τύχη τους. Είμαστε αγροτική περιοχή αλλά αφήσαμε άλλους να μας προσπεράσουν. Τα δικά μας τοπωνύμια, τα αξιοποιούν άλλες όμορες περιοχές. Είμαστε γεωγραφικό στρατηγικό σημείο, αλλά κανείς δεν μας γνωρίζει. Έχουμε τόσο έντονο και ενεργό πολιτιστικό στοιχείο αλλά δεν έχουμε ακόμη ένα λαογραφικό μουσείο. Να συνεχίσω;

Θα ήθελα να ακούσω και κάτι για την καθημερινότητά μας. Τι θα αλλάξει με εσένα στη Δημαρχία;

Έχουν οδηγήσει την πόλη σε στασιμότητα και τους πολίτες να συμβιβάζονται με το μέτριο. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο και η φωνή του εισακούεται. Ξεκινάμε από τα βασικά. Πρώτα – πρώτα από την αλλαγή νοοτροπίας. Ο πολίτης δεν θα χρειάζεται «μεσάζοντες» τη δημοτική αρχή για να λύσει ένα πρόβλημα ρουτίνας. Η τεχνολογία είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας. Στις προτεραιότητές μας είναι η καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης υποθέσεων των δημοτών. Οι βασικές λειτουργίες του δήμου θα οργανωθούν από άκρη σε άκρη του με ισοτιμία. Θα επικεντρωθούμε στο να καλυτερεύσουμε τις υποδομές μας, ιδίως στις τουριστικές περιοχές.  Αξιοπρεπής φροντίδα για τους ηλικιωμένους, μέριμνα για τους συνδημότες μας με ειδικές ανάγκες, βοήθεια ουσιαστική στους ανέργους. Στήριξη στην οικογένεια με κάθε τρόπο και το εννοώ. Και εδώ η διοίκηση απλώς παρατηρεί. Για τους νέους, θέλω να δώσω ελπίδα και κίνητρα για να μείνουν στον τόπο τους.

Πολλοί σε θεωρούν φαβορί λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Επειδή έχεις ως αντιπάλους τρεις υποψηφίους από τη Νέα Δημοκρατία…

Μάλλον κάνουν λάθος. Για μένα δεν είναι αντίπαλοι. Είναι συν-διεκδικητές του Δήμου. Θα ήθελα όμως να απαντήσω με μια ερώτηση: Ακόμη και αν αποδεχτούμε ότι με ευνοεί η συγκυρία, αν δεν ήμουν εγώ ο τρίτος ή ο τέταρτος πόλος, αν ήμουν ένα πρόσωπο χαμηλών προσδοκιών, πιστεύει κανείς σ’ αυτό το δήμο ότι θα είχε τύχη αυτή η υποψηφιότητα; Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα και όχι τις συγκυρίες, οι οποίες μπορεί και να αλλάξουν ως το τέλος. Στα πρόσωπα θα δούμε τις προοπτικές. Αν είμαι φαβορί, όπως λες, προφανώς έχω κάποια αξιόλογη διαδρομή.

Πιστεύεις ότι μπορείς να νικήσεις τις εκλογές ακόμη κι αν αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Χιονίδης, ο Κουκοδήμος ή ο Λιακόπουλος;

Το είπα και προηγουμένως. Κοιτώ τον δημότη στα μάτια. Έθεσα υποψηφιότητα και κάνω προεκλογικό αγώνα ανεξαρτήτως με τον ποιον ή ποιους έχω απέναντι. Είτε με όλους αυτούς είτε με απόσυρση κάποιας υποψηφιότητας, η δική μου επικέντρωση και της ομάδας μου είναι στο να αναδείξουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας για τον δήμο. Με το παράδειγμά μας θέλω να συντελέσουμε στην αλλαγή νοοτροπίας. Ακόμη και σε προεκλογικό επίπεδο. Αν το καταφέρουμε θα είμαστε νικητές, ως Δήμος!

Τα βήματα για τη συνέχεια;

Σχεδιασμός, επικοινωνία και διεύρυνση. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας. Είμαι πολύ περήφανος για κάθε άτομο που απαρτίζει αυτό το συνδυασμό. Έχουμε πολύ όμορφο κλίμα, ομοψυχία και επικέντρωση σε ένα κοινό σκοπό, και, ομολογώ, πολύ χιούμορ. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα είμαστε ήδη νικητές. Έχουμε κερδίσει τον αλληλοσεβασμό, τη φιλία μεταξύ μας. Δίνουμε έναν όμορφο και έντιμο αγώνα. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Νομίζω ότι είμαστε αξιοζήλευτοι γι αυτό. Μας περιμένει πολύ τρέξιμο αλλά το κάνουμε με χαρά, ζούμε την κάθε μας στιγμή. Και καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες πολλών εγκάρδιων σχολίων.

Ευχαριστώ γι αυτή τη συνέντευξη. Καλή επιτυχία.

Εγώ ευχαριστώ. Καλές γιορτές. Αγάπη και Ευτυχία σε όλον το κόσμο.

 ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΩΝ
ΑΝΤΙΘΕΣΗ